Objevte vína Nového světa

Při slově „víno” si většina čtenářů pravděpodobně vybaví Moravu a její Pavlovské vrchy. Nebo možná Francii s jejím Bordeaux, sklenku červeného v jedné ruce, croissant v druhé a kavárenskou zahrádku s výhledem na Eiffelovku. Nebo možná italské kanály či španělskou cavu. Ale koho napadne taková Argentina nebo Izrael? Vína z Nového světa si přitom naši pozornost rozhodně zaslouží.

Nový svět – vinařská tradice s evropskými kořeny

Evropské víno ochutnal alespoň jednou za život snad každý. Ať už českou Pálavu nebo francouzské Bordeaux. Vína z Nového světa můžete koupit stejně snadno, přesto jsou často přehlížená. 

A to je taková škoda!

Nový svět to je Kalifornie. Argentina. Nový Zéland (o kterém jsme už trochu psali). Izrael. Chile… To jsou všechno země, ve kterých se rozvinula stejně bohatá vinařská kultura, jakou známe z Evropy. Aby také ne, když ji do těchto zemích přinesli právě první evropští osadníci. Přitom mají svá specifika, která vycházejí nejen z klimatických podmínek, ale také z uvolněnějších regulací.

Čím jsou vína z Nového světa typická?

Ať už se podíváme do jakékoliv země Nového světa, jedním z velkých rozdílů oproti Evropě je místní terroir, ale možná ne v tom smyslu, který byste čekali.

Terroir tu totiž nemá ve výsledku na chuť vína tak velký vliv jako v Evropě. Plnou ovocnou chuť, která je pro odrůdy Nového světa typická, dodávají vínu především klimatické podmínky. Klima je v Novém světě teplejší a sušší a obvykle méně deštivé. Vína tak mají kromě typické ovocné chutí také více alkoholu. 

Pokud ve vínu hledáte vysokou komplexnost a bohatou strukturu chutí, většina vín Nového světa vás spíše neuspokojí. Přesto i mezi nimi se dají najít lahodné a komplexní unikáty.

Další zajímavé specifikum vinařství Nového světa jsou méně přísné regulace ve vinařství. Díky tomu mají vinaři volnější ruce a mohou si dovolit experimentovat s technikou výroby i pěstování různých odrůd, což často vede k velmi zajímavým výsledkům.

Odrůdy Nového světa

I v Novém světě se pěstují odrůdy, které známé velmi dobře z Evropy.  Mezi nejoblíbenější bílá vína Nového světa patří Chardonnay, které si získalo především vinaře z celého Nového světa a hojně se s ním setkáme v Kalifornii, Chile, Argentině i na Novém Zélandu.

Sauvignon Blanc s jeho typickou svěží kyselostí a s angreštovými tóny je kromě Nového Zélandu velmi populární také v Jižní Africe nebo v Chile. 

Srdce Američanů a Australanů si získal Riesling. A původně francouzská odrůda Viognier si našla svůj nový domov v Kalifornii a v Austrálii.

Z červených vín nového světa patří k nejoblíbenějším:

  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Shiraz (Syrah)
  • Pinot Noir

A pak je pár odrůd, které mají svůj původ podobně jako Viognier v Evropě, ale své slávy dosáhly právě v novém světě. Do této kategorie patří například francouzský Malbec

Pinotage je oproti tomu vlastní Jižní Africe. Tuto odrůdu poznáte podle výrazných tónů tmavého ovoce a také podle zajímavého kouřového aroma. A zapomenout samozřejmě nesmíme ani na kalifornskou specialitu, lahodný Zinfandel.

Zajímá vás více informací o chutích jednotlivých odrůd? Přečtěte si seriál Různé typy vína a jejich charakteristika: od Cabernetu po Zweigeltrebe, díl 1. a Různé typy vína a jejich charakteristika: od Cabernetu po Zweigeltrebe, díl 2.

Pokud se chcete dozvědět více o jednotlivých vínech a regionech Nového světa, přečtěte si naše články o Barossa Valley a Marlborough

Ochutnejte Nový svět u Bodláků

Co by byl život bez poznávání nových míst, světů a chutí? Ponořte se i vy do objevování nových chuťových obzorů s víny z Izraele, Chile, Argentiny či Nového Zélandu. Litovat rozhodně nebudete. 

Regiony