Rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru

„Plop. Fsst.” Bublinky. Šumivá vína se pojí s koncem starého i se začátkem nového. S oslavou úspěchů a životních jubileí. Ale také s příjemnými letními podvečery se sklenkou Aperol Spritzu. Stejně jako klasická vína, i ta šumivá v sobě ukrývají různý obsah zbytkového cukru a na jeho základě se dělí do sedmi různých kategorií. Jak vybrat to pravé?

Výroba a dělení šumivého vína

Jak se vyrábí šumivá vína? Odpověď na tuto otázku už jsme na našem blogu jednou hledali. Možná si to to pamatujete. Méthode Champenoise pro výrobu tradičního šampaňského, Metoda Charmat pro výrobu Prosecca a k tomu všemu se tam ještě trochu pod nohy motá víno perlivé, které s tím šumivým ale nemá příliš společného.


Výroba šumivého vína (a vlastně i vína jako takového) je učiněná věda, ve které hraje roli spousta faktorů. Jedním z nich jsou kvasinky, které mění cukr v alkohol. A právě tato přeměna (potažmo její výsledek) nás dnes zajímá.

Vliv cukru na šumivá vína

Zbytkový cukr v šumivém víně má samozřejmě vliv na výslednou chuť. Na takovém demi-secu si pochutnají milovníci slaďoučkých chutí. Naopak šumivé, které se chlubí označením extra brut, je tak suché až z toho skoro šustí. 


Volba toho pravého záleží jen na vašich chuťových preferencích. Samozřejmě ale stejně jako u tichého vína, i u šumivého platí rovnice – čím méně cukru, tím méně kalorií. (Jak je to vlastně s kaloriemi ve víně? A existuje něco jako dietní víno?) 


Po kterém označení u šumivého vína sáhnout, ať už hledáte sladkou tečku za dokonalým dnem, nebo si naopak chcete vychutnat perfektně suchou decku bublinek?

Jak se dělí šumivá vína podle obsahu cukru?

Brut, Doux, Demi-Sec… jak se ve všech těch nálepkách na šumivých vínech orientovat? Nebojte, máme pro vás tahák, díky kterému už vždy budete vědět, po kterém šumivém sáhnout, aby přesně odpovídalo vašim představám.

Brut nature

Šumivé pro skutečné milovníky suché chuti. Brut nature je perličkou, ve které jsou maximálně 3 gramy cukru na 1 litr vína, ale můžete najít i takové brut nature, ve kterém není cukr vůbec žádný. Slyšíte to šustění? Zajímá vás, jak takové šumivé chutná? Ochutnejte naši oblíbenou Cavu z vinic španělského vinařství Emperador de Barros. Cava Brut Nature, cuvée bílé, suché je perlička, kterou každý milovník suchého prostě musí ochutnat. 

Extra brut

V šumivkách s označením extra brut už může být cukru trošku víc. Konkrétně 6 gramů na litr. Což z něj stále dělá extra suché šumivé, které se skvěle hodí ke slanějším pokrmům, jako jsou např. sýry, klobásky a další pochutiny, které v kombinaci s dobrým vínem promění obyčejný filmový večer v nezapomenutelný zážitek.

Brut

Šumivé víno s označením brut může obsahovat až 12 gramů cukru. Pro jeho vyváženou chuť se jedná o velmi oblíbenou volbu. Není ani moc suchý, ale současně se nejedná ani o „dezert”, jak by se dalo říct o některých šumivých v dalších kategoriích. Šumivá vína z kategorie brut skvěle reprezentuje Prosecco Conti Ricatti nebo SAN GIORGIO Rosagemma Rosé Spumante.

Extra Dry (Extra Sec)

Šumivé víno s označením extra dry může sem tam způsobi trochu toho mrzení. Podle jeho označení by po něm totiž snadno mohl sáhnout milovník suchých vín, ale to by se po prvním doušku pěkně divil. Extra Dry totiž označuje slaďoučké šumivé s obsahem cukru 12 až 17 gramů na litr vína. Jedná se tak spíše o sladké šumivé, které je jemným přechodem od opravdu suchých šumivých až k vínům, která bychom mohli snad i bez nadsázky označit za slaďoučké dezerty.


Jaké extra dry ochutnat?


  • VILLA CORNARO Prosecco DOC Frizzante se u nás označuje  jako „startovací prosecco”, které se skvěle hodí do míchaných drinků, ale vychutnáte si ho i samostatně.
  • SAN GIORGIO Prosecco DOC Treviso je specifické pro své úžasné perlení a příjemnou svěžest. To z něj dělá ideálního společníka na letní odpoledne.
  • CONTI RICCATI Prosecco DOC má výraznou a komplexní chuť. Pokud milujete Prosecco a chcete ochutnat skutečnou kvalitku, není nad čím váhat. 

Sec

U této kategorie už se dostáváme do sekce sladkých šumivých vín. Může obsahovat až 32 gramů cukru, což z něj dělá decentní pochoutku pro mlsné jazýčky.


Demi-Sec

U vína s označením demi-sec už se dostáváme k opravdové sladkosti. Může obsahovat až 50 gramů cukru a jedná se tak opravdu o slaďoučkou tečku po dobré večeři. Jeden z nejlepších demi-seců se vyrábí v České republice a má ho na svědomí náš oblíbený Vinselekt Michlovský. Pokud si potrpíte na slaďoučké chutě, určitě musíte jeho Muflon Blanc Charmat de Vinselekt ochutnat. A přiznejme si – ona už jen ta luxusní etiketa stojí za to, mít ho doma.

Doux

A jsme ve finále. Doux. To je sladkost sama. Horní hranice cukru v tomto vínu není omezená. Jen musí být vyšší než 50 gramů na litr. A to už je teda nějaká sladkost! Jedná se o poměrně velkou perličku a vzácnost, která už je skutečně pro lidi, kteří preferují dezert v tekuté formě.

Cava, šampáňo nebo prosecco? Volba leží na vás

Tak. V dělení šumivého vína podle obsahu cukru se už vyznáte. Teď už před vámi leží jediná otázka. Cava, šampaňské nebo prosecco? Pokud potřebujete poradit, přečtěte si článek Znáte rozdíl mezi šampaňským, cavou a proseccem?, ve kterém se dozvíte vše o rozdílech mezi nejpopulárnějšími šumivými víny.


A pak už nezbývá než si konečně decku vychutnat!