Různé typy vína a jejich charakteristika: od Cabernetu po Zweigeltrebe, díl 2.

Odrůdy vína od Cabernetů všeho druhu až po Muškát žlutý jsme probrali v minulém díle našeho dvoudílného článku. Dnes je čas vrhnout se na druhou část, ve kterém vám představíme Pálavu, Rulandské, ale i Ryzlinky – zkrátka (téměř) všechny odrůdy, na které se minule nedostalo. Od Pálavy až po Zweigeltrebe. Tak dost řečí, jde se ochutnávat!

Pálava

Pálava je typická moravská odrůda s typickým moravským pojmenováním. Jmenuje se totiž po slavném moravském pohoří – Pálavských vrších. Pálava v sobě ukrývá sladké tajemství moravských vinohradů. Představuje harmonické spojení sladkých tónů medu, zralého tropického ovoce a jemných květinových nuancí, jako jsou růže a akát. Toto bohaté a aromatické víno je ideální pro slavnostní chvíle, kdy si chcete připít na zdraví něčím opravdu výjimečným a nezapomenutelným.

Rulandské bílé

Rulandské bílé, celosvětově známé jako Pinot Blanc, je oceňované pro svou jemnou, přitom však i výraznou a nezaměnitelnou chuť. Nabízí příjemnou svěžest, ve které se mísí náznaky tropického ovoce a zelených jablek s mírnou mineralitou. Jeho vyvážená kyselinka a elegantní struktura z něj činí skvělého společníka k delikátním pokrmům, jako jsou ryby, mořské plody nebo lehké saláty.

Rulandské modré

Rulandské modré, mezinárodně známé jako Pinot Noir, patří pro svou eleganci a komplexnost k nejoceňovanějším odrůdám na světě. Toto víno nabízí bohaté chutě a aroma. V jeho chutích se toho skrývá opravdu hodně. Můžete v něm najít chutě zralých červených i tmavých bobulí, ale objevují se v ní také jemné nuance koření a zeminy. Jeho schopnost zrát tomuto vínu umožňuje rozvinout ještě hlubší a bohatší profil, čímž se stává skvělým kandidátem pro archivaci.

Rulandské šedé

Odrůda Rulandské šedé, známější pod názvem Pinot Gris nebo Pinot Grigio, je výjimečná svým plným tělem a charakteristickým ovocným aroma. Chutě Rulandského šedého sahají od jemně slaďoučké chuti hrušek a melounů až k nádechu medu. Toto víno je vhodné k bohatším pokrmům, jeho výrazné aroma a chuť skvěle doplňují i nejvybranější gastronomické zážitky.

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je odrůda, která je známá pro svou vysokou kyselinku a schopnost vyjádřit terroir, na kterém byla pěstována. Vína produkovaná z této odrůdy jsou vysoce ceněna pro své svěží citrusové tóny, doplněné o chutě broskví a jemnou mineralitu. Je to odrůda, která dokáže produkovat vína s velkým potenciálem stárnutí, které se časem rozvíjí do komplexních a bohatých chutí.

Ryzlink vlašský

Odrůda Ryzlink vlašský má oproti Ryzlinku rýnskému téměř až nevýraznou kyselinku. Vína této odrůdy jsou známá spíše pro svůj jemnější profil. Ovoce a květinové tóny jsou zde vyvážené, což dodává tomuto vínu příjemnou harmonii a činí ho skvělou volbou pro ty, kteří preferují méně kyselá bílá vína. Jeho svěží a přístupná chuť je ideální pro letní večery nebo jako doprovod k lehkým jídlům.

Svatovavřinecké

Odrůda Svatovavřinecké, s jejími lehkými až středně tělnatými víny, představuje chuťový zážitek plný červeného ovoce, jako jsou višně a maliny. Díky své všestrannosti a příjemné pitelnosti je skvělou volbou pro různé příležitosti, ať už jde o neformální setkání s přáteli, nebo jako doprovod k široké škále pokrmů.

Tramín červený

Intenzivní a nezaměnitelné aroma Tramínu červeného, připomínající růžové okvětní lístky a exotické koření, činí z tohoto vína pravý poklad pro milovníky výrazných aromatických vín. Toto bohaté a plné víno je ideálním společníkem pro speciální momenty, kdy si chcete se svými nejbližšími vychutnat něco opravdu jedinečného.

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené je známé pro svou svěží kyselinku a chutě zeleného jablka, bílého pepře a někdy i jemných minerálních nuancí. Toto lehké a osvěžující víno je skvělým doprovodem k letním salátům nebo jako příjemný aperitiv.

Zweigeltrebe

Vína vyrobená z odrůdy Zweigeltrebe jsou temně červená, plná chutí červených a tmavých bobulí. Nechybí jim ani nádech koření, který se doplňuje s jemnou chutí tříslovin. Tato odrůda je oblíbená především pro svou všestrannost. Párovat se dá téměř s čímkoliv – dokonale si sedne s lehkoučkým předkrmem v podobě salátu, ale skvěle ladí také s pořádnou porcí steaku, s klasickou českou omáčkou a skvěle si ho vychutnáte také s tatarákem.

Pár specialitek na konec nejen pro pravé fajnšmekry

To by bylo ke klasickým odrůdám. Na závěr by to chtělo ale ještě decku (nebo rovnou tři?) něčeho trošku speciálního. Tak jdeme na to!

Sangiovese

Sangiovese bychom mohli nazvat „srdcem italského vinařství.” Pro Italy je tato odrůda něco jako Pálava pro nás. Prostě specialitka, na kterou nedají dopustit. Pro Sangiovese je charakteristická vysoká kyselinka a výrazné taniny. Stejně jako většina ostatních odrůd, i vína z odrůdy Sangiovese nabízejí širokou paletu chutí, od čerstvých červených bobulí po sušené bylinky a kožené nuance. Sangiovese je ideální pro milovníky italských vín, kteří hledají komplexní a dobře strukturované červené víno nejen ke slavnostní večeři.

Carménère

Carménère, kdysi považovaná za ztracenou odrůdu Bordeaux, našla svůj nový domov v Chile, kde se stala hvězdou místního vinařství. Jedná se o jedinečné, tmavě červené víno s  bohatou chutí černého ovoce, kávy a koření s jemnými tříslovinami. To z Carménère dělá výjimečnou volbu pro milovníky plných a vyvážených červených vín.

Nebbiolo

Nebbiolo, odrůda známá pro produkci prestižních italských vín jako Barolo a Barbaresco, se vyznačuje svým robustním tělem, vysokými taniny a kyselinkou. Nabízí komplexní chutě červeného ovoce, růží, taru a koření. Vína z odrůdy Nebbiolo velmi dobře zrají – čím starší víno je, tím plnější a komplexnější chutě získává.