Rulandské šedé

Jedna z nejoblíbenějších odrůd v ČR vznikla pravděpodobně ve Francii samovolnou mutací z odrůdy Rulandské modré, tedy Pinot Noir, která se používá i na výrobu šampaňského. Ve světě se odrůdě říká Pinot Gris a v Itálii Pinot Grigio.

Charakteristika

Broskev, citronová kůra, med, mandle, štěrk

Chuťový profil

Graf: suché, středně plné s vyšší kyselinou

Jak s Rulandským šedým zacházet?

  • Servírujte při 7 až 12 °C
  • Dekantace není potřeba
  • Správně uskladněné vám vydrží 3 až 5 let

Rulandské šedé a jídlo

Rulandské šedé je skvělé s bílým masem nebo mořskými plody. Pokud v připravovaném jídle použijete citron, pomeranče, broskve nebo nektarinky, bude to celé ještě lepší.

Zajímavosti o Rulandském šedém

  1. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1941 jako Roučí šedé
  2. V Maďarsku pěstování Rulandského šedého nařídil císař Karel IV. a jmenuje se Szürkebarát, tedy šedý mnich
  3. V Alsasku se dříve jmenovala Tokayer, protože vůně a chuť připomínala tokajské výběry
  4. Rulandské šedé, Pinot Gris a Pinot Grigio je jedna odrůda
  5. Název Pinot pochází z francouzského slova pin. Šiška piniové borovice připomíná tvar hroznu Pinotu.
  6. U nás se pěstuje na 4% plochy vinic
  7. Díky své genetice podobné Pinotu Noir má výrazná barviva a v některých ročnících se může zabarvit lehce do růžova
  8. Z Rulandského šedého se dobře vyrábí oranžové víno

Co hledat ve skleničce Rulandského šedého?

Rulandské šedé je víno mnoha podob. U nás v České republice jde spíš o plnější, pomerančovější vína s nádechem medovosti. Naopak italské Pinot Grigio je spíš lehčí a citrusovější víno, které můžete pít kdykoliv.

Odrůda se pěstuje po celém světě a každý region je trochu jiný. Ve Francii je odrůda doma především v Alsasku. Tam je společně s Rieslingem a Gewürztraminerem hlavní bílou odrůdou. V Alsasku Rulandské šedé umí dosahovat vyšších alkoholů. Najdete ho tak ve víně Sélection de Grains Nobles, kde je je Pinot Gris a Gewürztraminer. Víno je tak velmi plné a výrazné. V chuti medové.

V Německu ho najdete jako Grauburgunder, kde je chuťově podobný těm našim. Plné tělo a vyšší kyselinka. Někdy zraje i v dubových sudech. V Německu najdete i Ruländer. To je taky Rulandské šedé. Většinou ale jde o sladší víno, které se vyrábí z hroznů napadených ušlechtilou botrytickou plísní.

Itálie, to je úplně jiný příběh. Pěstuje se primárně v severních částech, tedy Veneto, Friuli a v menším měřítku taky v Lombardii, Trentino-Alto Adige a Emilia-Romagna. V Itálii si na plnost Rulandského šedého vůbec nehrají. A říkají mu Pinot Grigio. Vína mají oproti rulandám z jiných zemí vyšší kyselinu a jsou citrusovější, ovocnější s tóny citronové kůry nebo květů.

Naše tipy na ochutnání

 

Bílé není jen Rulandské šedé... Pokud nevíte, jak ho vybrat, vraťte se k článku Jak vybrat bílé víno.

Odrůdy