Harmonie vína a masa – jak dosáhnout nejlepších chuťových zážitků?

Veganské párování jsme probrali v článku z minulého týdne, dneska se podíváme na klasiku. Párování vína s masem (stejně jako se sýrem) je prostě nesmrtelná klasika, kterou si vychutná každý milovník klasické české i světové kuchyně. Jak vybrat ta nejlepší vína k těm nejlepším steakům, kari, ale i k typickým českým pokrmům jako je svíčková nebo guláš?

Nadčasové základy párování vína s jídlem

Pokud chcete mít jistotu, že při párování nikdy nesáhnete vedle a nenecháte se napálit, určitě si v první řadě prostudujte náš článek, ve kterém se naučíte základy párování. Jakmile pochytíte základní principy, už jen výjimečně budete hledat rady.

Učit se párovat na vlastní pěst však vyžaduje spoustu času a experimentů. Proto vás dneska provedeme základním párováním vína s masem, které můžete použít ještě dnes

Párování vína s tradiční českou kuchyní

Nejprve se pojďme podívat na českou klasiku (a zapomeňme, že takový guláš ani řízek tak úplně tradičními pokrmy ve skutečnosti nejsou).

České pokrmy jsou obvykle poměrně dost tučné. 

Prorostlé masíčko, gulášek, ale třeba i taková smetanová omáčka nebo tradiční bramborový salát s majonézou… Většina lidí k podobným pokrmům často automaticky sahá po pivu, protože „pomáhá na trávení.” 

Pokud si však dáte takovou českou klasiku s vínem, můžete snadno vykouzlit překvapivý a současně lahodný chuťový zážitek

Právě k těžkým jídlům se skvěle hodí plná vína jako je například Modrý Portugal, Dorfnfelder nebo Müller Thurgau, Frankovka nebo Svatovavřinecké.. Těžkým hutným jídlům svědčí vína s vyšším obsahem alkoholu, která jejich plnou chuť skvěle doplní. Zmíněná vína jsou vhodná například ke guláši.

Avšak i k české kuchyni můžete sáhnout po svěžím víně, jako je například Rulandské šedé, které si vychutnáte ke svíčkové. Koprovka se zase skvěle doplňuje se Sauvignonem.

Modrý Portugal a další červená vína jsou skvělým doplněním například pečené husy s červeným zelím - recept na skvělý recept naleznete zde.

Experimentováním k nejchutnějším výsledkům

O párování vína s jídlem (a zvlášť s masem), toho najdete všude plno. Ne každé doporučení se ale zakládá právě na vašich chutích a preferencích. Proto je nejlepší začít s vlastními experimenty. Nezapomeňte si však psát podrobné poznámky, abyste mohli ze svých poznatků čerpat i do budoucna.