Párování vína s vegetariánskými a veganskými pokrmy

Párování vína s jídlem se často točí kolem masa, v lepším případě ještě kolem sýrů. Ale jak na to přijdou vegani? I ti si rádi vychutnají sklenku dobrého (veganského) vína s nějakou tou dobrotou. Jak ale k veganskému párování přistupovat? 

Základy párování vína s veganskými pokrmy

Pokud patříte vy, nebo některý z návštěvníků vaší grilovačky (nebo jiné akce) ke striktním veganům, základem je výběr pravého veganského vína. Většina vína je pro vegany nevhodná kvůli procesu čiření, ke kterému se mohou používat vejce, želatina, kasein i další živočišné produkty.

Dnes naštěstí na vegany myslí i vinaři a veganství tak nemusí nutně znamenat, že už si sklenku oblíbeného alkoholu neužijete. O tom, jak správně vybrat veganské víno, píšeme v článku Víno a veganství - na co si dát pozor, pokud se vyhýbáte živočišným produktům?

Ale jaká má pravidla párování těchto vín s veganskými pokrmy?

Zásady jsou stejné jako při párování s „klasickou” kuchyní. Jako takovou nápovědu můžete tak použít náš článek Párování jídla s vínem – naučte se to sami. Ale nebojte, máme pro vás i pár konkrétních tipů.

  • K pálivému veganskému kari nebo jiné pikantní večeři sáhněte po sladším vínu, které má méně alkoholu.
  • Máte chuť na pěkně mastné smažené brambůrky, batáty nebo řepu, olivy nebo jiné jídlo plné chutí a kalorií? K tomu skvěle padne víno s výraznou kyselinkou, nebo perlivé. 
  • oříškům a jiným nasoleným dobrotám je supr víno s výraznou tříslovinou.
  • Stejně jako u klasického párování, i u veganských vín a dezertů platí, že nejlepší je sáhnout ke sladkému pokrmu po slaďoučkém vínu.

Lahodná inspirace (nejen) pro vegany

Pojďme se na to podívat ale přece ještě trošku podrobněji. 

Víno a houbové pokrmy

Oblíbeným (nejen) veganským jídlem jsou houby, které nabízejí téměř nekonečně možností a současně jsou i plné zdraví prospěšných látek. Ale hub a pokrmům z nich je tolik druhů! Hodí se jedno víno ke všem? Jasně, že ne!

Takové veganské houbové rizoto je naprostá lahůdka, kterou perfektně pozvedne Chardonnay. Naopak výraznější houbový pokrm ochucený například česnekem si skvěle vychutnáte s Pinot Noir.

Hledáte ke své houbové večeři „něco mezi”? Pak určitě musíte ochutnat Pinot Chardonnay z vinařství Sedlák, které chuti obou odrůd spojuje s perfektně harmonickým výsledkem. 

Párování luštěnin… Jasně!

Veganskému jídelníčku s přehledem dominují luštěniny plné chutí i bílkovin. Například takové čočkové chilli s fazolemi je lahoda, ze které se sbíhají sliny i přesvědčeným masožravcům. Takovou lahodu plnou výrazného koření si nejlépe vychutnáte s Tempranillem. Pokud dáváte přednost kari, pro dokonalý zážitek si k němu vychutnejte decku Rieslingu.

A co sója, nebo přesněji řečeno vegany velmi oblíbené tofu? Takové tofu stir-fry aneb pánev plná zeleniny a dalších lahůdek usmažená na woku s tofu je dokonalé s Merlotem.

Užijte si pestrost veganského stravování 

Ať už jste v jakémkoliv „táboře” rozhodně se nedá popřít, že veganská strava dovede být pěkně pikantní i pestrá. A s kvalitním vínem můžete hravě vyčarovat hostinu, u jaké se vám ani nezdálo. Teď už stačí jen vybrat víno, na které máte chuť a pustit se do vaření! 😊