Víno na dovolené

Co by to bylo za dovolenou, kdybychom na ní neochutnali, v ideálním případě, místní víno? Za nás by to rozhodně byla dovolená, které by cosi chybělo. A protože červen je měsíc, kdy se chystáme, plánujeme a těšíme na dobrodružství, přinášíme vám malého průvodce nejoblíbenějšími destinacemi a jejich víny. 

Chorvatská vína

Dovolená v Chorvatsku je naprostá klasika a není se čemu divit. Nádherné pláže, města i příroda do Chorvatska rok co rok lákají přímo davy turistů. Chorvatsko není asi tou první zemí, na kterou si ve spojitosti s vínem vzpomenete, přesto se jedná o velmi zajímavou vinařskou oblast, která sbírá spousty světových ocenění. Však právě z Chorvatska pochází například proslulé Primitivo. Jaká vína byste měli na své chorvatské dovolené rozhodně ochutnat?

Stejně jako Česku, i Chorvatsku dominuje bílé víno

K těm nejpopulárnějším patří Pošip. Toto bílé víno se pěstuje na na ostrově Korčula, ale také v Dalmácii (především střední a jižní). Pošip se vyznačuje vysokým množstvím alkoholu a skvěle se hodí k mušlím, bílému masu a samozřejmě k mořským rybám.

Máte chuť na klasiku? Dejte si Graševinu, což je chorvatský název pro místní Ryzlink vlašský. V tomto suchém bílém vínu najdete aroma květin a čerstvého ovoce. Přestože se nejedná o víno, které by pocházelo přímo z Chorvatska, zdejší klima a pěstování dělá z Graševiny skutečně speciální pochoutku, v které Ryzlink vlašský sotva rozeznáte.

A co ochutnat z červených? Rozhodně zkuste nejznámější chorvatské víno Dingač z odrůdy Plavac mali. Jeho chuť je spíše trpká s ovocným aroma a má opět vyšší obsah alkoholu – konkrétně 15 %. Skvěle si ho vychutnáte s tvrdým sýrem nebo třeba s guláškem. Za zmínku stojí určitě ještě klasické chorvatské červené Babić. 

A to rozhodně není z výčtu skvělých chorvatských vín vše, ale teď už se pojďme v našich cestách za vínem přesunout do Řecka.

Řecká vína

Řecko zanechalo nesmazatelnou stopu v historii vína. Však právě díky starověkým Řekům se jedná o tak oblíbený nápoj. Momentálně je v Řecku 6 různých vinařských oblastí a pěstuje se zde 29 různých odrůd. 

Nejznámější řecké víno, které na svých cestách rozhodně nemůžete minout, je samozřejmě retsina. Ochutnat byste měli také bílé Vidiano a z červených můžeme doporučit Kleoni Imiglykos.

Pokud patříte ke skutečným milovníkům vína, rozhodně byste měli navštívit trošku opomíjený ostrov Kefalonie, kde se pěstuje odrůda zvaná Rebola a nachází mnoho vinařství, do kterých můžete zavítat i na exkurzi s ochutnávkou.

Italská vína

Je třeba vůbec nutné představovat Itálii a její vztah k vínu? Možná jen pro jistotu zmíníme, že právě Itálie patří společně s Francií k těm nejvýznamějším vinařským regionům a navštívit Itálii bez ochutnání zdejšího vína je snad naprosto nemožné. To by bylo snad horší než neochutnat neapolskou pizzu!

Zmiňme třeba bílé Pinot grigio, Müller Thurgau, Chianti nebo samozřejmě Prosecco. Ať už v Itálii sáhnete po jakémkoliv místním víně, litovat rozhodně nebudete. 

A po návratu si můžete Itálii vychutnat i doma, třeba s dárkovou sadou italských vín.

Zajímají vás italská vína? Přečtěte si naše povídání o oblasti Puglia. Nebo víno ještě před cestou ochutnejte, ať víte, na co všechno se můžete v Itálii těšit.

Španělská vína

Španělsko je další zemí, kterou si možná s vínem na první dobrou nespojíme. Přitom je jednou ze tří nejvýznamnějších vinařských oblastí

Pokud máte jen trochu rádi bublinky, ve Špalěnsku musíte ochutnat místní Cavu, které jsme věnovali i samostatný článek.

Velmi lahodné bílé je např. Albariño. Z červených by vás neměl minout Syrah nebo Tempranillo. Popisovat španělská vína (stejně jako italská či chorvatská a o francouzských raději ani nemluvíme) by vyšlo na samostatnou knihu. Stejně jako v případě Itálie však platí, že ve Španělsku snad ani nemůžete sáhnout vedle. 

Egyptská vína

Egypt a víno. To je poměrně komplikované téma o kterém se často můžete dočíst jedno – téhle kombinaci se rozhodně vyhněte. Přestože Egypt v historii patřil k významným vinařským oblastem, dnes tu na víno, které se dá pít, narazíte jen opravdu těžko. 

Pokud chcete v Egyptě ochutnat dobré místní víno, můžete hledání zasvětit třeba celou dovolenou, ale s trochou štěstí se vám to nakonec v nějaké místní vinici možná i povede. 

Turecká vína

Na rozdíl od Egypta, v Turecku si na místním vínu pochutnat můžete. Dokonce zde naleznete i tradiční šumivé víno Yaşasin nebo červené Kalecik Karası, Boğazkere nebo Öküzgözü. Pokud máte chuť na bílé, můžete zkusit například Narince.

Cestování za vínem

Láká vás pravá vinařská dovolená, při které budete primárně poznávat místní chutě i vinice? Přečtěte si našeho vinařského průvodce Rakouskem nebo se nechte inspirovat ostatními cestovateli

Vydejte se do dálek v pohodlí svého domova

Za lahodným vínem rozhodně nemusíte cestovat do dálek. Ochutnejte italská, španělská, francouzská vína z pohodlí domova. Rádi vám je doručíme až ke dveřím. Užijte si chuti Chille i dalších exotických krajů nebo si svou dovolenou připomeňte s výběrem na našem e-shopu. Nebo si zajeďte do nějakého z našich moravských sklípků, protože beztak na pravé moravské víno nic nemá