Při jaké teplotě podávat víno?

Taková vinařská degustace, to není jen tak ledajaké popíjení. A i u „takového ledajakého popíjení” byste servírování vína rozhodně neměli odfláknout. Podávání vína z nevhodné skleničky nebo při špatné teplotě vás může ochudit minimálně o třetinu chuťového zážitku. Takže při jaké teplotě podávat víno, abyste si ho vychutnali přesně tak, jak vinař zamýšlel?

Proč je důležité podávat víno při správné teplotě?

Je teplota u tekutin důležitá? Odpověď na tuhle otázku asi není moc náročná. Však ani nemusíme pít víno, abychom ji zodpověděli, stačí se podívat na takovou vodu a její chutě i konzistenci při různých teplotách. Led, lahodně osvěžující voda, ze které se rosí sklenka, taková ta „meh” chuť při pokojové teplotě, nebo pára, co nám mizí před očima. 

Teplota výrazně proměňuje nejen chuť a konzistenci vody, ale také alkoholických nápojů, víno nevyjímaje. 

Ale co přesně teplota s chutěmi vína dělá?

Při chladných teplotách (které svědčí bílému vínu) více vyniknou kyselé a hořké chutě společně s tříslovinkou. Pokojová teplota dá naopak vyniknout jedinečným aromatům a plně si vychutnáte také chuťové dozvuky.

Pokud je však víno příliš teplé, přijde o veškeré chuťové nuance. Pokud ho naopak příliš vychladíme, veškeré chuťové vjemy zůstanou ve sklence a jeho chuť se na jazyku nijak výrazně nerozvine.

Takže ano. Správná teplota je při podávání vína skutečně důležitá. Ale co to taková správná teplota vlastně je?

Co je to ta „pokojová teplota”?

Především u červeného vína se často doporučuje podávání při pokojové teplotě. Ale co to taková pokojová teplota vlastně je?

V dnešní době se za takovou typickou teplotu obývacího pokoje považuje něco kolem 23 stupňů. Jenže doporučení pokojové teploty se s červeným víne nese pěkných pár (desítek, stovek…) let. Co to znamená? 

Především to, že pokojová teplota je v kontextu vína výrazně nižší a měla by se pohybovat kolem 18 °C. Protože právě taková byla „pokojová teplota” šlechtických sídel, hradů a zámků, ve kterých se takové červené tradičně podávalo.

Při jaké teplotě podávat červené víno

Odpověď na otázku, jaká je správná teplota červeného vína je tedy jasná. Žádný vyhřátý obýváček. Optimální teplota pro správné rozvinutí všech chutí a nuancí je 15 až 18 °C. 

Pokud máte velmi mladé červené víno, které je ještě plné mladé ovocné chuti, nebojte se jít s teplotou ještě o něco níž, klidně až na 14 °C. Červené víno, které zrálo delší dobu v sudech si naopak nejvíce vychutnáte při 18 °C. 

Při jaké teplotě podávat bílé víno

Bílé víno si naopak žádá chladnější teploty a opět platí, že konkrétní optimální teplota záleží na stáří vína. Mlaďoučké bílé plné čerstvých chutí si nejlépe vychutnáte při teplotě mezi 6 a 8 °C.

Pokud máte velmi sladké a zralé víno můžete podávat při teplotě mezi 8 a 10 stupni. Růžová vína si stejně jako mladé bílé nejlépe vychutnáte při  6 až 8 °C.

Další faktory, kterými si můžete víno při servírování pokazit

Teplota vína není jediným faktorem, který ovlivňuje výslednou chuť tohoto božího nápoje. Vliv může mít také sklo, ve kterém jej servírujete. 

Správný tvar sklenky i karafy podporuje správné rozvinutí chutí a umožní vám pít a vychutnávat víno jako pravým znalcům.