Jak vybrat perfektní víno k perfektní rybě?

Romantická večeře nebo pohoštění pro partu přátel. Ryba s vínem nezklame v žádném podání. Pokud tedy sáhnete po takovém vínu, které se k rybě hodí. V opačném případě může jít o zážitek značně rozpačitý. Ale ničeho se nebojte, od toho, abyste vybrali to pravé, jsme tu my!

K rybě jenom bílé. Fakt! No, dobře, tak možná i červené, ale…

Pravidla párování jsou různorodá. A ve skutečnosti to nejsou ani tak pravidla, jako spíš doporučení. Dokonce by se dalo možná říct i nápovědy k experimentování. Ale občas se objeví takové doporučení, se kterým se velké experimentování nevyplatí. 

Jedno takové je, že k rybě by se mělo vždy a za všech okolností podávat jen bílé. Červené s rybou vám sice jazyk ani žaludek nerozleptá, ale kombinace třísloviny s rybím olejem vám v ústech zanechá nepříjemnou kovovou pachuť, která vám pokazí i tu nejlahodněji připravenou večeři.

Pokud byste přece jen červené k rybě za každou cenu chtěli sáhněte alespoň po vínu s minimálním obsahem tříslovin. Vhodná může být například odrůda Pinot Noir.

Stačí vám úplné základy? Pak už víte vše, co vědět potřebujete. Jestliže však chcete ze své večeře dostat maximum, dále vám prozradíme, jak na párování podle konkrétních ryb. 

Párování ryby s vínem podle typu ryby

Rybí maso můžeme rozdělit do několika skupin:.

  • Libové maso, které má například mořský vlk, okoun nebo treska,
  • maso se střední texturou, jako má třeba pstruh, sumec nebo halibut,
  • masité a tučné ryby typu tuňáka, lososa a makrely,
  • intenzivní rybí maso typu sardinek.

Jak můžete vidět na první pohled, chuti rybího masa jsou velmi rozdílné a rozdílné je tak i jejich výsledné párování s jídlem.

Párování vína s libovým rybím masem

Bílé libové ryby mají většinou méně masa a oproti jiným rybám nejsou tak výrazná. Proto je vhodné sáhnout po osvěžujícím víně s kapkou pikantnosti. Skvělou volbou je například FAMILLE BOUGRIER Muscadet Sèvre & Maine AOP, suché nebo téměř jakýkoliv Sauvignon Blanc. Chybu neuděláte ani s bublinkami, ať už sáhnete po šampaňském, cavě nebo proseccu.

Párování vína s pstruhem, sumcem a dalšími rybami s výraznější texturou

Další kategorie ryb se první trochu podobá, má však o něco pevnější strukturu a výraznější chuť. Omáčky i vína podávané k těmto rybám mohou být o něco výraznější a chuťově bohatší. 

Chybu opět neuděláte s vínem odrůdy Sauvignon Blanc nebo s Chardonnay. Výbornou volbou je také Rulandské šedé, třeba to z rodinného vinařství Sedlák.

Masité a tučné ryby s vínem

Tuňák, žralok, losos… tyhle ryby mohou svou strukturou připomínat klidně steak. Tohle jsou ryby, u kterých můžete sáhnout téměř bez obav i po tom červeném (ale pozor na třísloviny). Velmi dobře chutnají s růžovým, ale i s klasickým Chardonnay.

A co se sardinkou?

Ančovičkou nebo sleděm? To je naprosto speciální kategorie ryb, které většinou slouží spíše jako dochucovadlo. Na pizze, v salátu… a často jsou naprosto optimální pro párování s červeným! 

Samozřejmě záleží i na zbytku pokrmu, ale sklenka Rulandského modrého s takovou ančovičkou vyčaruje naprosto perfektní chuť. 

Párování vína a jídla má svá pravidla a s některými chutěmi určitě nedoporučujeme experimentovat – a už vůbec ne na ostatních lidech. Ve výsledku má ale každé pravidlo svou výjimku. A na čem záleží nejvíc? No na tom, jak chutná právě vám!