Co vám chutná nejvíc? Tady jsou vaše nejoblíbenější vína roku 2021

No, uteklo to. Další rok je za námi. To s sebou ale přináší i pár pozitivních věcí. Třeba to, že se můžeme ohlédnout a podívat se jaká vína byla prostě nejlepší. Jaké bylo vaše nejoblíbenější víno roku 2021? Čtěte dál a dozvíte se to.

Top bílá vína roku 2021

Tohle je nejobsáhlejší kategorie, kterou tady máme. Je to dáno tím, že u nás v Česku oblíbenost bílých vín výrazně převyšuje ta červená. Je to docela zajímavé, protože ve světě tohle rozhodně není pravidlem. Nevěříte? Stačí se podívat na nejikoničtější vína na světě. Jako je třeba Bordeaux, Chateauneuf-du-Pape, Malbec, Barolo, Chianti…všechno to jsou červená vína. Mezi bílými podobného světového kalibru dosahuje snad jen tradiční bílé burgundské víno. Tedy Chardonnay.

Nám v česku ale bílá chutnají. A to hodně. Například Grüner Veltliner (tedy Veltlínské zelené) od Neustiftera je prostě skvělý rakouský veltlín. Příjemně pepřový a nádherně osvěžující.

Další pecka je z Francie. Z údolí řeky Loiry. To je oblast která se táhne skoro po celé délce řeky Loire. A zhruba někde v prostředku najdete apelaci, které se říká Sèvre & Maine. A přesně tam kraluje odrůda Muscadet (ne, to opravdu není muškát). Jemně bylinná chuť, úžasná svěžest. Víno vám může lehce připomínat Sauvignon. A to je naprosto správně.

A teď pojďme konečně na Moravu. Ve vinařství Gotberg pro nás připravují naši vlastní řadu vín, která se jmenuje Stará vinice. A vaším největším oblíbencem je právě Chardonnay. A ještě aby ne. Chardonnay je totiž odrůda s úžasnou strukturou. A i přesto, že tohle víno je spíš lehčí, tak má svojí nezaměnitelnou chardonnkovou strukturu.

Top červená vína roku 2021

Zdá se, že poslední roky patří Primitivu. Ať už jdete do jakékoliv restaurace, šance je, že někdo okolo vás bude ve skleničce mít Primitivo. Snažili jsme se tomu během roku přijít na kloub. A tak jsme hodně googlili a hledali, kde se primitivo vlastně vzalo a proč je tak populární. A přišli jsme na to, že původně pochází z Chorvatska. Dnes se pěstuje primárně v oblasti Puglia v Itálii. Tam jsou totiž ideální podmínky pro tuhle výrazně ovocnou odrůdu. Hodně sluníčka, málo deště. Díky tomu nemá problém s optimálním dozráním.

Naše červené Cotes de Gascogne je další oblíbenec. Apelaci najdete v Jihozápadní Francii, což je region známého Armagnacu. Specifický je tím, že kdysi dávno celý ležel pod hladinou oceánu. Dnes ve vinicích stále můžete najít všelijaké fosílie prastarých tvorů. A víno? To je synonymem ovoce. A ovoce. A pak ještě jednou ovoce. Nemá skoro žádnou tříslovinu. Proto se skvěle hodí třeba k předkrmům jako je jemný tataráček. Nebo k hutným zimním polévkám.

A jako třetí tady je Malbec. I to je příběh sám o sobě a tak jsme o něm natočili jeden celý Vinocast. Malbec je totiž z Francie. Původně. Kousek od oblasti Bordeaux. Z apelace, která se jmenuje Cahors. Dneska se pěstuje téměř výhradně v Argentině. Tam pro něj mají naprosto dokonalé klimatické podmínky. Přes den hodně sluníčka, v noci chladno. A taky tam docela fouká. Díky tomu tam je nízká vlhkost a hrozny nehnijí. Na vlhkost je totiž Malbec hodně citlivý.

Top bubliny roku 2021

Tahle kategorie nám udělala radost. Vévodí ji totiž jiná vína než prosecca. Kdo nás zná, tak ví, že máme rádi takové ty podpultovky. Prostě rádi hledáme no-name vína, která jsou prostě boží. A protože nemají ten správný brand jako třeba adidas nebo nike, tak nestojí svět. První je Profondo. Prostě víno bez cukru. To se stane tak, že víno dokvasí v lahvi. Tím se zároveň vytvoří bubliny a je hotovo. Nic dalšího netřeba. Výsledkem je nekončící svěžest a jemně smetanová chuť. O tom jak tzv. Pet-naty vznikají jsme natočili Vinocast. Jak jinak.

Pak tady máme Grigo Pinot Grigio v oranžové variantě. Italové oranžovky dělají skvěle. Zároveň trochu konzervativně. Takže bílé hrozny nechají na slupkách macerovat jenom chvíli. Tím se do vína uvolní barva (která je logicky oranžová) a to je vše. Chuť macerací není nijak výrazně ovlivněna. Vína si tak zachovává svojí parádní svěžest. Pokud jsme tohle ještě neochutnali, tak to neodkládejte. Fakt je to dobrý.

No a pak tady máme Cavu. Znáte ji? Je to klenot. A fakt velkej. Proces výroby je totiž až na pár detailů, jako je třeba délka zrání v lahvi a použité odrůdy, téměř stejný jako používají kluci a holky ve slavném Champagne. Rozdíl je v tom, že Cava stojí úplně jiné peníze. Je klidně 3-4 levnější než šampaňské. A chuť má parádní. Plnou a zároveň osvěžující. Oproti Champagne méně jablečnou a více ovocnou po lesních plodech. Pokud vás už nudí Prosecco, Cava je cesta, kam se vydat dál. I cavu jsme řešili ve Vinocastu.

Top růžovky roku 2021

Taky si pamatujete ty časy, kdy pít růžová vína nebylo zrovna moc cool? Zejména mezi muži. No, ale tohle je už dávno pryč. Růžovky jsou dneska brány úplně normálně a už ani chlapi se jich neštítí. Od listopadu 2020 je dokonce oficiálně možné použít název Prosecco Rosé. Tím, že růžová vína jsou vyrobena z modrých hroznů (z těch se dělá červené víno), tak vína mají zajímavou, někdy trochu plnější strukturu. Barva vzniká podobně jako u oranžových vín macerací, která ale trvá krátce. Jen několik hodin.

Růžovkou číslo jedna je opět Cotes de Gascogne. Ale v růžové verzi. Ve Francii růžová vína umí. A nestydí se za to. V četnickém regionu Provence dokonce vyrábí růžová vína, která jsou považována za nejlepší růžová na světě.

Dvojkou je Merlot Rosé. Z naší Staré vinice. Zkuste si všimnout, že na Merlot v růžovém provedení na Moravě skoro nenarazíte. Je to tím, že Merlotu u nás tolik není. A taky to je tím, že když už Merlot je, tak se málokdy pustí do růžovky. Merlot je totiž skvělý a vinaři si ho hýčkají pro svá červená vína. Když už se ale do růžovky dostane, vznikne téměř jistě docela exkluzivní růžové víno, které jen tak někde nenajdete. A to je případ tohoto Merlotu.

A nakonec Miralý. Z Toskánska. Asi se ptáte, jak je možné, že v Toskánsku, regionu plných červených vín, může existovat růžové víno? Je potřeba si uvědomit, že Toskánsko je velký region. Červená vína najdete většinou dál od moře a na kopci. Toskánsko má ale i pobřeží, kde od moře pěkně fouká vítr. Díky tomu tam je typické středomořské klima, které je super na svěží bílá vína. A když chcete, tak i na růžová. Prostě klima je tam podobné jako v Provence. A tak tam naše oblíbené vinařství Tenuta Montecchiesi vytvořilo svojí růžovku v čistém provence stylu. A nazvalo ji Miralý.

Top vinaři roku 2021

Jaká by to byla vína bez vinařů? Velmi pravděpodobně žádná. Ono se to samo nevyrobí…Za posledních 10 let se podařilo vybudovat neuvěřitelnou značku bratrancům Sedlákovým. Snad cokoliv co tihle dva kluci vytvoří je prostě super. Ať už jde o levnější vína na každý den, tak jejich lahůdky, které se skvěle hodí k nějakému jídlu. Najdete je ve Velkých Bílovicích, což je největší vinařská obec v České republice. Víno, folklor a dobrá nálada tam je snad na každém rohu.

Druhým oblíbencem je Josef Dufek. To je vinař o kterém mnozí říkají, že patří mezi nejlepší vinaře u nás. Ať už je to jak chce, ochutnat od něj můžete snad cokoliv a jedna sklenička vám bude určitě málo. Výborné jsou zejména jeho Pinoty Noir, Ryzlinky rýnské i vlašské. Dufek vinaří na Slovácku. Což je z Čech docela daleko, takže tam jezdí míň lidí. Tak toho využijte, dokud je Slovácko ještě neobjevené a klidné.

Třetím lovebrandem je Cantina De Falco. Neboli Primitivo o kterém jsme psali o pár řádků výše. Fakt je máme rádi. Tak moc, že jsme letos nabídku jejich vín rozšířili o mnoho dalších vín. Například víno Serre di Sant'elia, což je blend odrůd Negroamaro a Malvasia Nera. Asi ty odrůdy neznáte. To ale nevadí. Důležité je vědět, že se vzájemně dokonale doplňují a vytváří neuvěřitelně jemné a ovocné víno. Až ochutnáte, uvidíte sami.

Vinné tipy